
Garcinia Cambogia jest niewielkim, średniej wielkości drzewem pochodzącym z Azji Południowo-Wschodniej.
Suszona skórka owoców Garcina cambogia jest powszechnie stosowana, szczególnie w Indiach, jako środek konserwujący żywność, środek aromatyzujący i wiatropędny.
Owoce tej rośliny zostały uwzględnione w spisie jadalnych wieloletnich owoców tropikalnych, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Aktywny składnik owocu, odpowiadający za aromat i inne właściwości został określony jako kwas (-)-hydroksycytrynowy (HCA).
Citrin®K, ekstrakt przygotowany z suszonej skórki owoców Garcina cambogia, jest kremowobiałym, niewłóknistym proszkiem bez wyraźnego zapachu i smaku.
Zadeklarowany status produktu, jako ogólnie uznanego za bezpieczny: sierpień 2007 - jako środek aromatyzujący
Poziom zastosowania: do 2 500 ppm w wybranych napojach bezalkoholowych
Bezpieczny poziom: 60,47 mg/kg masy ciała/dobę (4,2 g/dobę dla osoby o masie 70 kg).
SZASTOSOWANIA
Przetworzone owoce i soki owocowe
Herbaty specjalistyczne lub przyprawowe.
Przetworzone warzywa i soki warzywne





